Posted on Leave a comment

Електрически и моторни снегорини

Безспорно зимата е сезона който променя целия облик на земята. За някои този сезон е символ на нови развлечения, а за други това са дълги и скучни вечери пред телевизора. Падането на първия сняг носи най голяма радост за децата, но за възрастните хора това си е истинско мъчение.

Навярно всеки един от нас който живее в къща или на по малка улица, се е сблъсквал с тежкото и досадно чистене на сняг. Това са спомени за ставане още по рано сутрин, измръзнали пръсти, болежки в кръста и т.н. За тази цел от доста години си има снегорини за домашна употреба. Преди време тези машини бяха лукс за нашата страна поради разбираеми причини. От няколко години насам вече са достъпни и на нашия пазар и то на доста приемливи цени.

Снегорините са направени с една единствена цел: бързо и ефективно премахване на натрупалия сняг. Ако живеете на места където пада много сняг, помислете си за една от тези снегопочистващи машини.

Видове снегорини

Снегорините се делят на три основни вида: едностепенни електрически, едностепенни бензинови и двустепенни бензинови. Само някои модели могат да бъдат в състояние да се справят с дебелата снежна покривка, затова е важно да се разгледат предимствата на всеки един вид.

Предимства и недостатъци на едностепенните снегорини

Едностепенните снегопочистващи машини са по леки, по маневрени и по лесно се управляват от двустепенните. Тези снегорини са най подходящи за почистване на средно големи площи с натрупване на снега не повече от 20 – 25 см. Като колкото е по мощен снегорина, толкова по големи зони може да почиства. Електрическите снегорини обикновено са от този клас. Те са с по малки двигатели и са предназначени за почистване на пътеки и алеи в двора, стълбища и тераси, пред гаражи и магазини и т.н.

При този тип снегорини снега се насочва по отвеждащ улей, директно от перката на шнека. Обикновено тези снегорини нямат задвижване на колелата и е необходимо по време на работа да се бутат.  При тях перката в шнека контактува със земната повърхност и е препоръчително да се използват върху гладки или асфалтирани повърхности.

Двустепенни снегорини

Двустепенните снегорини са предназначени да се справят със снеговалежи над 25 см. Тези мощни машини са най подходящи са разчистване на големи площи като те имат и задвижване на колелата, за да се справят със неравен терен и да помогнат за намаляване на умората на оператора. Те изхвърлят снега по-бързо и по надалече от едностепенните снегорини, благодарение на високоскоростната перка разположена зад шнека. Този тип снегорини се пързалят на шейни  върху повърхността като техните перки не докосват земята, което им позволява почистването на неравни повърхности.

Различните модели снегорини имат и различни удобства при работа. Някой модели имат функция прехвърляне на въртенето на колелата, което допринася за нулев радиус при завой и изключително лесното им маневриране. Други удобства са електрически стартер, фар, отопляеми дръжки, вериги. . . и пр.

 Избор на снегорин

Преди да направите покупката на снегорин трябва да си зададете няколко основни въпроса:

Колко сняг натрупва ?

За по слаби снеговалежи от порядъка на 15 – 20 см. или по-малко, едностепенните снегорини ще се справят с натрупалия сняг. За средно обилни или обилни снеговалежи двустепенните снегорини са с по мощни двигатели и с по голяма ширина на почистване, което допринася за по бързото почистване на снега.

Каква площ трябва да бъде почистена ?

За по малките улици, едностепенните снегорини могат да си свършат работата. За улици над 40 метра, двустепенния снегорин е по добрия избор.

Какъв е вида на падналия сняг ?

Едностепенните снегорини могат да се справят с по лек сняг. Двустепенните имат допълнителна перка която предотвратява запушването на канала за изхвърляне при по тежък или мокър сняг. Назъбените им шнекове позволяват прорязването на твърд сняг или лед.

Какъв е вида на терена които ще се почиства ?

Задвижващите колела ще работят най добре на равен терен, като вериги могат да се използват при някои модели за подобряване на сцеплението. Има модели снегорини при които гумите са заменени с вериги.

Какви удобства искате да има снегорина ?

  • Електрически стартер.
  • Дистанционно регулиране на фунията за отвеждане на снега.
  • Контрол на скоростта на движение: Позволява превключването на различни скорости с цел по бързото почистване.
  • Power Steering: Позволява отлична маневреност, нулев радиус на завиване.
  • Фар: Работа и при слаба светлина.
  • Отопляеми ръкохватки за допълнителен комфорт.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.